Saveti

Zdrave eko navike

Zdrave eko navike
Podeli dalje

zdrave eko navikeEko navike i ekološki način života ne podrazumevaju samo i jedino reciklažu, mada je ona veliki deo go green pokreta.

Postoje mnoge svakodnevne aktivnosti koje imaju pozitivne i negativne efekte kako na okolinu, tako i na naše živote, a postoje i saveti koji nam mogu pomoći da poradimo na očuvanje prirode a i našeg zdravlja.

7 preporuka za zdravije eko navike

#1. Kupujte organske proizvode
Kad god je moguće, kupujte organske proizvode/hranu kako biste izbegli konzumiranje pesticida i herbicida. Osim što je bolje po vaše zdravlje, činite dobro i za životnu okolinu, a naročito je preporučljivo da kupujete onu organsku hranu čija se kožica jede: jabuke, breskve, borovnice, grožđe, jagode, krompir, celer, paradajz, zelenu salatu, paprike i slično.

#2. Kuvajte u električnoj šerpi
Popularni slow cooker je sud koji troši manje energije i ispušta manje toplote od običnog šporeta. Osim što štedite energiju i ne doprinosite većem zagrevanju, kuvanje u ovom sudu omogućava vam da završavate i druge stvari jer sve radi sama – sve što treba da uradite je da u nju stavite sve neophodne sastojke, poklopite, namestite željenu temperaturu i posvetite se nekim drugim obavezama ili odmaranju.

#3. Jednom nedeljno jedite obroke bez mesa

Možda zvuči neobično, ali za proizvodnju životinjskih proteina potrebno je osam puta više goriva u poređenju sa biljnim. Naoružajte se pasuljem, boranijom i ostalim povrćem, orašastim plodovima, voćem i uživajte u bezmesnim obrocima ceo dan. Ova hrana bogata je vlaknima, vitaminom B i fitohemikalijama.

#4. Jedite sezonsku hranu

Kupovinom sezonske hrane, voća i povrća, osiguravate sebi i porodici sveže i zdrave proizvode, ali i štedite na štetnim efektima transporta hrane širom zemlje ili iz inostranstva. Pored toga, kupujte hranu od lokalnih trgovaca kako bi postakli i podržali lokalne proizvođače – kupujmo domaće ipak doprinosi boljem radu privrede, a to nam svima treba.


#5. Uvedite pravilo “Bez TV-a”

Ograničavanje upotrebe TV-a, računara i ostalih elektronskih aparata štedi energiju i novac. Osim toga, doprinosite i svom zdravlju jer, kad manje sedite više se krećete a to prija organizmu. Uvedite pravilo da bar jedan dan u nedelji isključite sve te ometajuće aparate i posvetite se danu u prirodi: šetajte, vozite bicikl ili rolere, napravite sa porodicom ili prijateljima izlet ili bar organizujte zabavan dan u parku.
#6. Koristite stepenice
Bilo da ste na poslu, kod kuće ili idete u neki od šoping centara – umesto lifta koristite stepenice. Osim što na taj način štedite energiju, trošite višak kalorija, nagomilane masne naslage i doprinosite boljem izgledu i očuvanju vašeg zdravlja. Dobro je da, kad god možete, preskočite vožnju i operdelite se za fitnes penjanje ili silaženje.

#7. Promenite kupovne navike
Izbor stvari koje kupujemo kao i način na koji to radimo, može dosta uticati na okolinu – pozitivno ili negativno. Promenom nodređenih kupovnih navika, možemo pomoći prirodi, ali podstaći i druge da slede naš primer i doprinesu očuvanju zemlje. Kako? Tako što ćemo, na primer, kupovati proizvode/namirnice koje su upakovane u pakovanja koja se mogu reciklirati ili ponovo upotrebiti. Takođe, radije nosite sa sobom platnenu kesu ili ceger – umesto da uzimate kese iz prodavnice – prema podacima iz 2011. godine, svaki stanovnik u Srbiji, prosečno, potrošio je 43,33 kilograma plastičnih proizvoda.

Da li i na koje načine vi praktikujete eko navike? Pišite nam i predlažite nove!


Podeli dalje

Ostavite komentar

Click here to post a comment