Saveti

Najvaznije životne lekcije

Najvaznije životne lekcije
Podeli dalje

Šta mogu biti najvažnije životne lekcije iz kojih treba učiti i primeniti u svakodnevnom životu? Predstavljamo našu listu od 6 najvažnijih, a vi dopunite sa svojim.

Ono što naučimo tokom života predstavlja naše zaveštanje i jedinstveno je poput otiska prstiju. Kroz razgovore sa našim starijim članovima porodice i prijatelja, možemo saznati i univerzalne životne lekcije, koje važe za sve i dobre su za znati. A kako je sam život jedna kontinuirana lekcija, nije na odmet ni sada naučiti neke od lekcije koje su, možda, ranije promakle.

Usvojene u ranom dobu, ove životne lekcije mogu nam olakšati život i učiniti ga lepšim i smislenijim:

  1. Najbitnije su jednostavne stvari
  2. Smeh i vreme leče većinu patnji
  3. Veća satisfakcija je u davanju nego u primanju
  4. Pažljivo birajte partnera – to će vam biti najvažnija životna odluka
  5. Uvek nađite vremena za svoje najbliže – sutra možda neće biti tu
  6. Radite naporno i u sferi posla u kojoj uživate.

Kad zastanete i razmislite o njima, ovih šest smernica ukazuju da, u eri modernog i prebrzog načina života, nekada je neophodno usporiti i uživati u tim malim stvarima; naoružati se vedrim raspoloženjem, pozitivnim razmišljanjem i okružiti se pozitivnim ljudima; birati poslove i ljude po tome što nam prijaju a ne zato što moramo; nalaziti se drugima u nevolji a ne misliti samo i jedino na sebe; ne zapostavljati svoje najbliže – recept za srećniji i produktivniji život. Čak i u situacijama uspona i padova, prisećanje na ove lekcije može nas zaštititi nekih većih lomova i biti sigurno utočište u mislima da ništa ne traje večno.

Kako pristupate životu, govori mnogo o tome kakvi ste kao osoba i zato je veliki deo u izgradnji ličnosti svakoga od nas upravo mogućnost da učimo i implementiramo životne lekcije – makar neke od njim – koje nam se predoče. Naravno, ima ih dosta više od ovih šest navedenih, ali je i to početak. A za dodatno istraživanje i učenje, tu je i lista od 7 knjiga o životnim lekcijama koje preporučujemo za čitanje.

Koje životne lekcije ste vi dobili i usvojili, a koje ćete preneti i na svoje potomstvo? Podelite sa nama u komentaru.


Podeli dalje

Ostavite komentar

Click here to post a comment