Uspešne žene

Dr Olivera Ćirković – žena inspiracija i borac

Podeli dalje

8. Već godinu dana u udruženju žena obolelim od karcinoma dojke pružaš besplatnu psihološku podršku, a  sada je formirana i nova grupa, dok je ova prva u drugom ciklusu rada. Kako to funkcioniše?

Da, to mi pričinjava posebno zadovoljstvo. Jednom nedeljno se družimo, pružam im, koliko to mogu, a dajem sve od sebe, psihološku podršku, delim sa njima strahove koje nose u sebi, savetujem ih kao lekar o svim pitanjima i nedoumicama koje donose kao temu za grupu, radujemo se uspešnim oporavcima, pričamo o deci, rađanju i smrti, o Bogu, učila sam o psihoterapiji i o medicini uz njih i od njih. Zbog svih navedenih i mnogo više nenavedenih razloga imam potrebu da im se i na  ovom mestu zahvalim što su mi omogućile da uz njih učim i razvijam se kao geštalt psihoterapeut, da ugledam svoje mesto kao geštalt psihoterapeut u svetu medicine, što sam rasla i razvijala se sa postavljanim pitanjima, a najviše što sam uz ove dame uspela da integrišem geštalt psihoterapeuta u telu, psihi i duši lekara praktičara.

dr-olivera-cirkovic-zena-inspiracija-i-borac-v4
9. Može li žena danas biti uspešna i kao majka i kao partner i kao poslovna žena i kao domaćica ili i dalje postoje neke prepreke – pa makar i samo u njenoj glavi?

Kaže naš narod: „Ako ne znaš šta je dobro, a ti gledaj šta je skupo“. Hoću da kažem da sve ima svoju cenu, zavisi samo koliko je ko spreman da plati. Idealno ne postoji, jer onda to nešto ne bi bilo u redu, bio bi perpetum mobile. I ovo kažem iz svakodnevne prakse, radeći kao lekar i psihoterapeut sa izuzetno uspešnim ženama.

Ženska potreba da budemo „savršene“ (a ko to od nas traži?), da budemo uvek spremne (a za šta?), da pratimo one čuvene floskule „tako treba“, „tako mora“, „tako svi rade“, „to se očekuje“, itd. itd. skupo nas na kraju košta. Ovde mislim prvenstveno na zdravlje žena. Ovakvi stavovi su stereotipi i zanemaruju našu autentičnost. I tako smo vrlo često povezani sa svojim (da li istinski našim?) očekivanjima, a ne sa samim životom.

Ono što jeste karakteristika svake autentično uspešne žene je da je definisala svoje potrebe i da ih je zadovoljila, da zna da povuče granicu, da zna da se voli i da sama sebe poštuje i sve ono što je uradila i što radi svakodnevno. Žena treba da bude žena, nežno biće i da uživa svakog momenta u tome. E, takva žena može biti istovremeno i profesionalno ostvarene, a istovremeno i prava partnerka, dobra majka, kuvarica, pa sad to više, manje, i to zavisi od afiniteta i raspoloženja. U tome je suština, al do toga je mnogo teško doći! Mnogo truda, odricanja, suza, bola, završavanja nedovršenih poslova, priznavanja stare osobe, kako bi se pojavila i potvrdila nova persona, zadovoljna persona, uvremenjena i utelovljena, slobodna (ovo stalno podvlačim). O tome sam dosta pisala u svojoj knjizi „Tražim lek i nailazim na samu sebe“, koja bi trebalo uskoro i da izađe.

10. Spomenula si razne trening programe i grupe za podršku. Zašto profesionalni trening za žene?

Već dugo radim, individualno ili kroz neke druge trening programe, sa vrlo uspešnim ženama različitih godina i različitih profesija (bankarke, finansijske direktorke, menadžerke ljudskih resursa, stručne saradnice farmaceutskih kompanija, vlasnice kompanija – ovde i u inostranstvu, novinarke, žene iz sveta politike).

Iskustvo koje sam stekla radeći sa njima, definisanje problema i prepoznavanje problema, definisanje svoje uloge u nastanku tog problema,  kao i pronalaženje potpuno novih, za njih do sada nepoznatih, čak i „nemogućih“ načina rešavanja istih, dileme koje te dame imaju, manjak vremena, problemi u porodici, nerazumevanje, neposvećenost sebi (ovde ne mislim na fizički izgled), sve to i još mnogo više navelo me je da kreiram ovaj, želim da posebno naglasim, veoma specifičan program.

ŽENA LIDER je profesionalni trening za žene, posebno kreiran da razvije liderske sposobnosti učesnica u najbitnijim sferama: svesnost, samopouzdanje, komunikacija, samopromocija, razvoj sopstvenog brenda (i ovo mi je vrlo značajno da podvučem). Programske aktivnosti će osnažiti učesnice i uliti poverenje neophodno na njihovom liderskom putu.

dr-olivera-cirkovic-zena-inspiracija-i-borac-v3
Sve dame zainteresovane za lični rast i razvoj liderskih veština, žene koje su već lideri ili one koje se tek spremaju da postanu lideri, žene iz sveta biznisa, nauke, medija, politike, žene zaposlene u vladinom, privatnom ili nevladinom sektoru su idealne polaznice ovog trening programa. Program je moguće i prilagoditi grupi žena iste kompanije ili organizacije u skladu sa njihovim trenutnim potrebama ili problemima, a može se izvoditi i na engleskom jeziku.

Program ŽENA LIDER je jedan od mojih omiljenih koje je Beomed ordinacija pokrenula, jer uživam u radu sa uspešnim, na sve spremnim devojkama i ženama koje tek treba da otkriju koliko više zapravo mogu da postignu, a tek koliko lakše, delotvornije, ako malo „popuste“, koliko je lako opustiti se, osloboditi se stresa, naučiti pravilno uspostavljati kontakt, komunicirati, disati. Uživati u sebi i svojim postignućima na svim poljima, ličnim, porodičnim, profesionalnim, partnerskim, jeste krajnji cilj ovog trening programa. Naučiti uspostaviti balans uzimanja i davanja. Vidim sebe nekad, pa mi bude smešno, kako sam bila neiskusna.

11. Rekla si da je ovo veoma specifičan program. Zašto to kažeš?

Ne kažem! Sigurna sam u to!

Prvo zbog načina rada – grupe su izuzetno male, tako da svaka učesnica dobija maksimum. Više može da dobije samo na individualnom trening programu ovakve vrste (koje je naravno moguće organizovati i realizovati).

Drugo, teme su odabirane jako dugo, na osnovu svakodnevnog iskustva i potreba klijentkinja sa kojima sam radila, na osnovu društvene i  ekonomske situacije, na osnovu ličnog iskustva i porodičnih potreba, teme su se same definisale, menjale, uobličavale, nalazile zajednički imenitelj – žena lider. Ovo prilikom ću nabrojati samo neke teme (module): telesni procesi, komunikacija – pravilno ostvarivanje kontakta, selfpromocija, sindrom Pepeljuge, antistres program, i tako dalje. Da ne otkrivam baš svaki detalj. Ima tu još dosta iznenađenja! Svaki modul je različit i ostavlja svoj pečat.

Treće, šta god da se desi tokom trening programa nije slučajno. Sve je kreirano u cilju prepoznavanja sopstvenih načina funkcionisanja, sopstvenih, hajde da kažem, mana ili šema po kojima se živi i radi, osvešćivanja po tom pitanju i definisanja novih načina odgovora, novih šema, mnogo adekvatnijih za klijentkinju.

I poslednje, nikako manje bitno, čak naprotiv, treninge vode edukovani profesionalci sa višegodišnjim iskustvom. U skladu sa temom modula gostovaće one dame čije nam je iskustvo pokazalo da su u svojoj oblasti, na ovim prostorima najbolje.

12. Šta tačno misliš pod tim?

Svaka dama koja je spremna na promenu, tačnije rad na sebi i za sebe, koja želi do rezultata i da dođe biće vođena sertifikovanim terapeutima. To znači, da od priče „od danas sam jača, lepša, bolja….“ nema ništa. Takvu vrstu afirmacija nećemo raditi. Ali šta hoćemo? Sigurno ćemo aktivno raditi na tome kako osoba zaista da poraste, da bude svesna svojih potreba i da ih zadovolji, da živi bolje, zdravije, mirnije, a samim tim i uspešnije. Naučićemo ih da uživaju u sebi, u svom životu, deci, poslu, prijateljima, postignutim rezultatima. Pomoćićemo im da uspostave balans u svome telu i svojim mislima, u svojoj duši, omogućujući sebi tako da živi svoj san. Baš kao što ga ja danas živim. A to nikako ne znači ni da je lako, ni da je bezbolno, da nema svakodnevnih problema ili da se može unformno doći do rezultata, tj. maksimalnog učinka.

13. Nešto za kraj?

Da završim kako sam i počela, citirajući mnogo pametnije od mene: „U životu postoje dva velika blaga: zdravo telo i zdrav razum“ (Menandar), pa sledeći put kad se pogledate u ogledalu pomislite na ovu misao.

Save

Save

Save


Podeli dalje
Tagovi

Facebook