Uspešne žene

Marija Terezija – jedna od najmoćnijih žena sveta

Marija Terezija – jedna od najmoćnijih žena sveta
Podeli dalje

Na dan rođenja ove velike žene, evo priče o njenom kratkom životu, vladavini velikim carstvom i zaostavštini; Marija Terezija – jedna od najmoćnijih žena sveta.

 

Marija Terezija (Maria Theresia Walburga Amalia Christina) rođena je 13. maja 1717. godine, kao najstarija ćerka cara Svetog rimskog carstva, Karla VI i Jelisavete Brunsvik-Volfenbute. Kao jedini ženski, a i poslednji vladar iz čuvene porodice Hazburga, nakon smrti svog oca 1740., vladala je Austrijom, Ugarskom, Češkom, Hrvatskom, Galicijom, Mantovom, Milanom, Pervom, Pjačencom i Toskanom punh 40 godina!

Marija Terezija od Austrije na tron je došla zahvaljujući čuvenom aktu koji je doneo njen otac Karl VI, traživši od svih država da ga podrže – Pragmatično odobrenje, kojim je pravo na nasleđe Habsburgovaca dato i ženskim potomcima. 1736. godine postaje supruga lotaringijskog vojvode Franca Štepana i, tokom godina, postaje majke 6 ćerki i 10 sinova! Postoje brojne anegdote da su kraljevska deca plod Marijinih mnogobrojnih ljubavnih pustolovina sa mlađim muškarcima iz njene vojne službe. Bilo kako bilo, od sve njene dece,  sinovi Josip i Leopold su bili neposredni naslednici prestola, dok je ćerka Marija Antoaneta završila pod giljotinom kao žena francuskog kralja Luja XVI.

Marijino preuzimanje trona nije proteklo bez borbe – istorija nas je učila o osmogodišnjem ratu, poznatom kao „Rat za austrijsko nasleđe“ koji se vodio između Saksonije, Pruske, Bavarske, Francuske i Austrije; a nakon toga i o sedmogodišnjem ratu sa Pruskom, koji se završio prinudnim primirjem i gubljenjem Saksonije u korist Pruske.

Za vreme svoje vladavine, Marija Terezija je uvela brojne reforme i pozitivne promene u Austriji: podsticala je trgovinu i razvoj poljoprivrede, reformisala obrazovanje i uvela obavezu da sva deca od 6-14 godina moraju ići u školu; modernizovala vojsku; reorganizovala finansije i državnu kasu; zabranila je lov na veštice i mučenje; činila sve da, iako je bila vrlo pobožna, potčini crkvu autoritetu države.

Nakon smrti svog supruga i cara Svetog rimskog carstva (presto koji je dobio zahvaljujući njoj) Franca I, Marija Terezija je nastavila da vlada uz svog najstarijeg sina Jozefa, sve do smrti 1780. godine.

marija_terezija_jedna_od_najmoćnijih_žena_sveta_v

Iza sebe, Marija Terezija ostavila je obnovljeno, jako i modernizovano carstvo koje su njeni naslednici samo nadograđivali. Bila je i ostala austrijski simbol za reforme i snagu, kao i simbol majke za primer zbog svoje odanosti i posvećivanja deci: kraljici Mariji Antoaneti od Francuske, kraljici Mariji Karolini od Napulja, vojvotkinji od Parme Mariji Amaliji, naslednicima Jozefu II i Leopoldu II i ostalima.


Podeli dalje

Ostavite komentar

Click here to post a comment

Facebook