Food Revolution

Ishrana u školskom uzrastu – šta jedu naša deca?

Ishrana u školskom uzrastu – šta jedu naša deca?
Podeli dalje

Kakva je ishrana u školskom uzrastu dece i šta je to što spremamo – ili ne, kupujemo i pripremamo u ovom posebno važnom periodu odrastanja?

Aktivnosti i obaveze koje svakodnevno imaju deca školskog uzrasta su takve da je način ishrane posebno važan i naglašen, zbog čega treba posebno voditi računa da ono što deca jedu bude kvalitetno, balansirano i zdravo. A da li je baš tako?

Prema velikom istraživanju Batuta o uhranjenosti odraslih i dece u Srbiji, rađenom 2013. godine, uočen je zabrinjavajuć porast gojazne dece: sa 8.5% koliko ih je bilo 2006. godine, na 13.5% 2013-te. Pored toga, uočen je i znatan pad normalne uhranjenosti: sa 71.4% pala je na 66 procenata. Šta nam ovi podaci govore?


Nažalost, pratimo svetski trend po pitanju gojaznosti jer je, za poslednjih 20 godina, utvrđen porast gojaznih odraslih osoba za čak 50% – u Srbiji on iznosi 60% a kod dece i više – krajnje je vreme da reagujemo i obrnemo ovu alarmantnu brojku!

Kako smo došli do ove situacije da je, samo u Srbiji, svako treće dete gojazno i šta možemo da uradimo?

Problemi sa gojaznošću se uglavnom vezuju sa polaskom u školu i tim školskim uzrastom, jer je to period kad im roditelji pripremaju užinu za školu ili se sama hrane, nažalost, najčešće u obližnjim pekarama – što je poseban problem, sam za sebe. Takođe, ishrana u školskom uzrastu uslovljena je i mogućnostima i angažovanjem roditelja, da li rade ili ne, platežnom moći i informisanosti, što su sve razlozi i uzroci za nekvalitetnu ishranu koja, kasnije, može dovesti i do ozbiljnih zdravstvenih problema.


Pored toga, na ishranu dece u velikoj meri utiču i mediji i sami proizvođači prehrambenih namirnica. Činjenica je da se deci danas svašta servira putem medija i da je dečiji marketing – u najmanju ruku – neprimereno agresivan, posebno kad su u pitanju nezdravi proizvodi poput konditorskih slatkiša i slaniša ili gaziranih i slakih pića. Zbog toga su, recimo, ovogodišnje Food Revolution aktivnosti usmerene upravo lobiranju protiv ovakvog načina targetiranja dece jer umnogome doprinose porastu gojaznosti i povećanom riziku od dijabetesa.

Znajući sve ovo, kompanija Delhaize Srbija ne tako davno je osmislila i pustila u prodaju Superučak – nutritivno izbalansiran i hranljiv obrok namenjen upravo deci školskog uzrasta, kao vid doprinosa stvaranju zdravih navika od ranih dana. Tim povodom, danas je u Impact Hubu održan i okrugli sto sa temom „Kako do zdrave užine za školsku decu“ na kojem su učestvovali:

·         Načelnica Centra za higijenu i humanu ekologiju Instituta za javno zdravlje Srbije “Dr Milan Jovanović Batut”,  Mr sc. med. Zorica Jovanovski
·         Direktorka OŠ “Vladisla Ribnikar”, Snežana Knežević
·         Dipl. ing. specijalista nutricionista dijetetičar, oblast javno zdravlje, Ana Todorović
·         Olimpijski šampion, Vanja Grbić
·         Direktorka kvaliteta Delhaize Serbia, Katarina Bošković

Ono što smo svi poneli kao zaključak jeste da je, za rešavanje ovog ozbiljnog problema i potencijalne epidemije koja može nastati, neophodno sistemsko ulaganje i kontinuirane aktivnosti kako bi se zdrave navike u ishrani naše dece podsticale i negovale kako treba. Ono što mi je lično nedostajalo na ovom odličnom panelu koji možete pogledati na Facebook strani Maxi Srbija, jeste evidentni izostanak predstavnika ministarstva i prosvete i sporta i, uopšte, samog sistema bez kojeg ovakvi i slični napori ne mogu dobiti na preko potrebnoj snazi i masovnosti.

U svakom slučaju, ono što svako od nas može uraditi jeste da povede više računa o tome kakvu hranu kupuje i od koga, da spremamo balansirane obroke, učimo decu o hrani, stalno se informišemo o preporukama i merama sprečavanja dečije gojaznosti. Malim koracima do velikih promena.

 

Save

Save


Podeli dalje

Ostavite komentar

Click here to post a comment

Facebook