Food Revolution

Treba nam globalna revolucija hrane

Treba nam globalna revolucija hrane
Podeli dalje

Poznati britanski kuvar i aktivista Jamie Oliver poručuje da nam je potrebna globalna revolucija hrane kako bi se obezbedila zdravija budućnost za decu širom sveta.


Nakon vesti da je Velika Britanija odlučila da oporezuje sokove sa šećerom, podigla se velika prašina oko toga da li i u kojoj meri to ima svrhu i zaista pomaže deci. Jamie Oliver u svom obraćanju medijima, naveo je kako je ta jedna taksa veoma važan deo borbe protiv dečije gojaznosti i način da deci omogućimo  zdraviju i kvalitetniju budućnost. Jer, ovom taksom namera je da deca manje konzumiraju zaslađene napitke, prikupljeni novac ide u finansiranje sportskih dešavanja i zdravijeg doručka u školama, ali je isto tako i jasan pokazatelj vlade da želi da promeni javno zdravlje na bolje.

treba-nam-globalna-revolucija-hrane-v

Na ovaj način, Velika Britanija se priključila Meksiku i Francuskoj u oporezivanju kompanija koje kompromituju zdravlje naše dece, zbog čega Jamie navodi da nam je neophogna globalna revolucija hrane kako bi i ostale zemlje, ostale vlade podvukle crtu, rekle „Dosta“ i odlučno krenule u borbu protiv svega onoga što je štetno za našu decu i njihov razvoj.

Naravno da ova taksa nije dovoljna da reši problem dečije gojaznosti i da nam je neophodna dublja i sveobuhvatnija (globalna) strategija za kreiranje zdravijeg i kvalitetnijeg okruženja za decu širom sveta; ali je korak napred ka ostvarenju tog cilja. Zbog svega toga, Jamie je uputio javni poziv premijeru Cameronu da sa nestrpljenjem čeka na još konkretnije korake i programe za borbu protiv gojaznosti kod dece, na jasnija pravila u označavanju hrane, kao i na čitav niz edukativnih inicijativa u školama, između ostalog.

Prema podacima do kojih je došla Yu mama, svako peto dete u Srbiji pati od gojaznosti, a loša ishrana i nedovoljna fizička aktivnost su među glavnim razlozima zbog kojih do nje dolazi, što samo pokazuje da je jedna ovakva inicijativa više nego potrebna deci Srbije zbog čega je važno da se, pored roditelja, u rešavanje ovog problema uključi i država, na čelu sa ministarstvima prosvete i zdravlja.

treba-nam-globalna-revolucija-hrane-v1


Podeli dalje

Ostavite komentar

Click here to post a comment

Facebook