Некатегоризовано

Kairo

Podeli dalje

Kultura

Za one koji vole da aktivna putovanja i da otkrivaju nove stvari, obilaze muzeje i svetska čuda – Kairo ima više nego dovoljno da ponudi. Egipatski muzej
svakako je najznačajnija lokacija. Iako mu je neophodno renoviranje, mnogo više prostorija i promena tradicionalnog načina predstavljanja kolekcije, u ovoj zgradi je sadržan najveći deo antičkih iskopina. U muzeju, uz pomoć vodiča kog možete „iznajmiti“ ispred muzeja, možete pratiti razvoj egipatske civilizacije, pisma, dinastija, umetnosti. Verovatno najatraktivniji deo kolekcije jeste blago iz Tutankamonove grobnice, koje ne može a da ne izmami uzdah divljenja. Tu su i brojne mumije i sarkofazi izrađeni od najrazličitijih materijala, kao i mermerne statue vladara Starog Egipta. Ukoliko zaista želite da se posvetite ovom muzeju, računajte na dva cela dana.
piramideKada je Stari Egipat u pitanju, u Kairu, tačnije, nadomak Kaira nalaze čuvene piramide. Taksijem se iz centra grada do Gize putuje pola sata, a autobusom nešto duže, ali neuporedivo jeftinije. Posle vožnje u autobusu bez šoferšajbne i iznenađenih pogleda saputnika, navodno ste stigli do piramida. Svako očekuje piramide u pustinji, zar ne? E, pa više nisu! Zapravo, prostor oko piramida jeste pustinja, ali na 100 m od njih počinje grad, a između je ograda na kojoj se plaća ulaz. Ispred ulaza možete izabrati da priđete piramidama na kamili ili konju. Mali savet – ako niste jahali konja ranije, nemojte da ovo bude prvi put.
Iako je veći deo egipatskog identiteta podeljen između Starog Egipta i islama, moderni svet, njegove tekovine, uticaji popularne kulture i globalizacije i te kako se osećaju u ovom gradu. Muzej moderne umetnosti, McDonald’s, MTV, moderna arhitektura u orijentalnom stilu, metro, veliki međunarodni filmski festival, Opera House. Sve to prisutno je na ulicama Kaira, oblikujući svakodnevicu grada.
Država
Jedino što se baš ne prima na ovim prostorima, jeste – demokratija. Predsednik je na vlasti već 25 godina i najverovatnije će ga naslediti sin. Sloboda govora nije najpoželjnija. Ne znam da li imaju Goli otok, ali svakako ne biste voleli ni da završite u Gradu mrtvih – delu Kaira koji je zapravo ogromno groblje, a na njemu živi(!) između 50.000 i pola miliona stanovnika. Tvrdnje su različite, otuda toliko oscilacija u ciframa. Ali ono oko čega se slaže više urbanih legendi, jeste da je usled ogromnog stepena siromaštva i demografske ekplozije deo stanovništva bio prisiljen da se nastani ovde i da se ustalio kanibalizam. Savet – ne ulazite u Grad mrtvih.
A kad smo već kod kanibalizma, hrana u Kairu izuzetno je ukusna i siguran sam da ako do sada niste imali prilike da otkrijete čari orijentalne kuhinje, ovo mesto može biti odličan početak! Ne samo zbog toga što možete naći humus, falafel i ostale specijalitete, već ćete na raspolaganju imati veliki izbor ribe i morskih plodova, svežeg voća, kao i neverovatnu fuziju sa mediteranskom kuhinjom.
 
 
 
 

 


Podeli dalje

Ostavite komentar

Click here to post a comment

Facebook